
Word ook PLASTICTARIËR!
Het begon met een item in het Jeugdjournaal: een tienjarige jongen had een plan bedacht om onnodig verbruik van (wegwerp)plastic tegen te gaan. Zijn idee was even simpel als doeltreffend: je eet of drinkt niets meer uit wegwerpplastic. En dan mag je jezelf plastictariër noemen. Je helpt mee aan het vermijden van nog meer plasticsoep en je levert direct een bijdrage aan een betere wereld. Mijn dochter Lotus was meteen verkocht..
In navolging van Lotus, besloot ons hele gezin plastictariër te worden. Nu blijkt dat in de praktijk nog niet zo eenvoudig. Want waarin vervoer je bijvoorbeeld losse appels of een vers gesneden brood? Het antwoord diende zich eerst aan met de aanschaf van nylon zakjes met een koord (zo’n soort zakjes waarin je lingerie wast). Ze werken uitstekend voor de aanschaf van los fruit of losse broodjes, waardoor je geen plastic wegwerpzakjes meer hoeft te pakken. We gingen echter nog een stap verder door voor 1 euro echte katoenen AH-broodzakken te kopen om daar zelfvoldaan ons gesneden brood in te laten verpakken.


Dat ging laatst bijna gruwelijk mis..
Ik ging trots met mijn- van huis meegenomen, ecru-kleurige – broodzak naar de broodafdeling van AH om een stevig gesneden speltbrood te kopen. Het meisje achter de broodbalie wist blijkbaar niet van het bestaan van zulke zakken. Ze sneed het brood en draaide het etiket uit om het op te plakken. Maar waar? Ik zei nog dat het gewoon op de katoenen zak geplakt kon worden. Ook haar collega mompelde iets dergelijks. Waarschijnlijk hoorde of begreep ze ons niet want vervolgens pakte ze een nieuwe, lege plastic zak en wilde daar het etiket opplakken. Net op tijd riep ik: ‘Neeeeee.. geen plastic! Ik wil juist plastictarïer worden! Daar had ze echt nog nooit van gehoord. Ik snapte dat wel, want niet iedereen kijkt naar 10-jarige plastictariërs op het Jeugdjournaal. Maar dat zouden we misschien toch eens vaker moeten doen..