Als tuinadviseur voor Hornbach, de bekende bouwmarktketen, geef ik alweer een aantal jaren tuinadvies op maat. Voorheen fysiek, gewoon op de Amsterdamse locatie in mijn hometown. Maar dit jaar gaat alles anders.. 

Tuincentra zijn -noodgedwongen- populairder dan ooit. Wat moet je anders als je, alleen of met je gezin, veroordeeld bent tot je tuin, balkon of dakterras? Gewoon aan de slag met zaaien en planten, is mijn advies. De goede tijden komen wel weer. Want als de natuur ons iets leert, is het dat het onkruid gewoon de kop opsteekt. Ook nu het even minder gaat. 

Natuurlijk was het behoorlijk schrikken: anderhalve meter afstand en het advies elkaar te mijden. Werken vanuit huis en niet meer in de gelegenheid om elkaar in de ogen te kijken en te dagdromen over hoe jouw tuin er straks uit gaat zien. Met graag geziene gasten aan houten tafels tussen fraai aangelegde borders, de geur van lentebloesems en zacht zingende vogels op de achtergrond.

Dit jaar niks van dat alles? Nee. Zeker niet.

Want we hebben computers, internet en smartphones. We kunnen elkaar zien, horen en bereiken. Het lijkt wat op afstand, maar misschien zijn we wel dichterbij dan ooit. Gewoon vanuit mijn eigen atelier aan huis. Ok, misschien in deze quarantaine tijd soms met een aandacht vragende Just en/of Lotus (mijn tweeling) op de achtergrond. But who cares? Sterker nog: tend your garden..

Het lijkt bijna alsof afstand ons niet verder, maar dichterbij brengt. Zo krijg ik inmiddels aanvragen voor tuinadvies vanuit heel Nederland. Ik kruip achter mijn computer en krijg als bonus ook nog een digitale rondleiding naast de gebruikelijke foto’s en plattegronden.

Laat die tuinadviesvragen maar komen!

Bekijk hieronder een voorbeeld van online tuinadvies.

Zo ziet de tuin er nu uit

Zo kan het worden