Kerst is onlosmakelijk verbonden met de kerstboom. Liefst geen ‘nepper’, maar een echte. Dus pak je de auto, rijd je naar een bouwmarkt en koop je voor 20 euro een – niet biologisch gekweekte – Noorse Nordman. Met kluit, dat dan weer wel. Maar lang niet altijd zaligmakend. Het alternatief? Koop geen kerstboom, maar adopteer er één!

Een kerstboom met kluit. Het klinkt verantwoord en voelt voor velen nog altijd beter dan een kerstboom met zo’n houten kruis. Maar vaak belazert de kluit jou in plaats van andersom. Want terugplaatsen in de tuin – mocht je die al hebben – leidt doorgaans tot niets: je boom haalt de volgende kerst zelden. Gelukkig is er een alternatief: je kunt een kerstboom adopteren!

Truttig

Vroeger wilde ik er niet aan. Een kerstboom in huis? Echt niet! Veel te truttig! Ik bracht m’n huis liever op mijn eigen, creatieve wijze in de kerstsfeer: losse dennentakken uit de bostuin van m’n moeder, hangende kerstboompjes of platte van karton en glimmende stoffen. Kerstballen voor mij niet in de boom, maar hangend als mobile, of ‘nonchalant’ gerangschikt in een fraaie schaal. Uiteraard elk jaar volgens een ander kleurschema.

Duurzame band

Dit jaar werd de druk om eindelijk eens een echte kerstboom in huis te halen door mijn tweeling behoorlijk opgevoerd. Eerst gooide ik mijn kont nog tegen de kerstkrib, maar via internet ontdekte ik dat je ook een kerstboom kunt adopteren. Biologisch gekweekt, duurzaam, goed voor mens en dier en statiegeld terug. Bovendien: mocht je enorm aan je ‘eigen’ boom hechten dan kun je diezelfde boom volgend jaar weer in huis halen. Een duurzame band met je ‘eigen’ kerstboom. Dat leek me wel wat! En ik raad het iedereen aan.

Ik bedacht me wel dat kerstmis een feest is van het kind. Zelf moeder van twee kinderen, gaat m’n hart in eerste instantie uit naar goede doelen die over kinderen waken. Maar mocht je een paar tientjes overhebben, adopteer dan een boom. Wees er echter wel op tijd bij, want ze gaan hard. En dan moet je alsnog met je auto naar de bouwmarkt…